De Kliniek voor Mondzorg Hendriks Maastrcht © 2016  Disclaimer - Privacy verklaring

CONTACTGEGEVENS

De Kliniek voor Mondzorg Hendriks Maastricht

Rijksweg 72A3

6228 XZ Maastricht

Telefoon 043 - 361 45 21

 

E-mail info@dekliniekvoormondzorgmaastricht.nl

Telefoon  043 - 361 45 21  

Email info@dekliniekvoormondzorgmaastricht.nl

IMPLANTOLOOG

Implantaten

Als tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kan het wenselijk zijn deze te vervangen. Dit wordt vaak gedaan door middel van een brug, een frameprothese, een plaatje of een kunstgebit. Tegenwoordig bieden implantaten vaak een beter alternatief. Op het implantaat wordt een kroon, brug of prothese (het ‘klikgebit') gemaakt.

 

Een implantaat

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat lijkt op de wortel van de natuurlijke tanden en kiezen. Het heeft een ronde vorm en kan variëren in lengte en dikte. Een implantaat is gemaakt van titanium. Zowel het tandvlees als het kaakbot accepteert dit materiaal uitstekend. Door deze kunstwortel denkt uw lichaam dat het bot waar de kunstwortel inzit nog een functie heeft. Hierdoor gaat het bot niet slinken en krijgt u geen 'ingevallen' mond. Zo blijft uw gezicht er hetzelfde uitzien, ook als u al een aantal jaar een prothese/kunstgebit draagt. Het verschil met een echte wortel is dat het implantaat direct aan het bot groeit. De echte wortel doet dit niet, die is omgeven door vezels. In de praktijk blijkt dit geen problemen op te leveren.

Het implantaat is dus gemaakt van een materiaal dat vastgroeit aan uw kaakbot. Hierdoor zit de 'kunsttand' goed vast en kan u er alles mee doen wat u met uw echte tanden ook kunt. Door een implantaat in de kaak te plaatsen (boven of onder) als daar geen tanden meer zitten, voorkomt u het terugtrekken van het bot.

 

Voordelen van een implantaat

•  Implantaten vervangen de tandwortels en zorgen er zo voor dat het bot bewaard blijft. Zo zal er geen sprake zijn van een ingevallen

   gezicht bij bijv. een volledige prothese (kunstgebit).

•  Implantaten herstellen uw natuurlijke kauwvermogen en zo kan u weer genieten van uw eten.

•  Kronen op implantaten voelen, functioneren en zien er precies hetzelfde uit als eigen tanden.

•  Bij een implantaat hoeven er geen gezonde tanden aangetast te worden, bij een brug is dit wel zo. Bij het plaatsen van een brug

   worden namelijk twee tanden beslepen, zodat de brug daarop vastgemaakt kan worden. Bij implantaten is dit niet nodig, alleen de  

   ongezonde tand wordt vervangen, de gezonde tanden blijven gaaf.

 

Implanteren

Implantaten worden onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Eerst wordt een snede in het tandvlees gemaakt op de plaats waar 1 of meerdere implantaten moeten komen. Het tandvlees wordt vervolgens opzij geschoven waarna het kaakbot zichtbaar wordt. In het kaakbot worden 1 of meerdere gaatjes geboord waar de implantaten precies in passen. Vervolgens wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst.

 

Er zijn twee manieren om te implanteren; de 1-fase of 2-fase procedure. Welke methode voor u wordt gekozen hangt onder andere af van uw gebitsituatie en de kwaliteit van uw kaakbot. Bij de eerst methode steekt het implantaat, na het plaatsen in het kaakbot, meteen door het tandvlees heen.  Bij de tweede methode steekt het implantaat, na het plaatsen in het kaakbot, nog niet door het tandvlees heen. Tijdens de genezingsfase blijft het implantaat onder het tandvlees. Na 3 tot 6 maanden wordt dit implantaat vrijgemaakt en wordt er een verlengstukje opgezet dat door het tandvlees heen steekt.

Beide methoden bieden dezelfde mogelijkheden voor verdere behandeling. Op beide kan een kroon, brug of kunstgebit geplaatst worden.

 

Kosten

Wij willen erop wijzen dat implantaten en de kroon, brug of het kunstgebit dat erop komt vrij kostbaar is. Dit komt onder meer door de hoogwaardige technieken en materialen die gebruikt worden. Afhankelijk van uw verzekering worden de implantaten vergoed. Wij bespreken een en ander altijd vooraf met u. U ontvangt van ons een begroting en wij kunnen u helpen met het aanvragen van een goedkeuring van de verzekering.

Implantologie

Behandeling

Patiëntverhalen

Visie

Indien u voor implantaten komt volgt er een zorgvuldige procedure, die er globaal als volgt uitziet:

*  kennismakingsconsult; wensen en mogelijkheden worden besproken

*  uitgebreid onderzoek; er worden röntgenfoto's gemaakt en een algemene gezondheids vragenlijst afgenomen

*  mondhygienist; zorgdragen voor een zo'n gezond mogelijke gebitssituatie

*  voorbehandeling; voorbereiden op de operatie d.m.v. recepten

*  implanteren; de operatie en eventueel botcorrectie

*  controle; 1 week na het implanteren wordt de genezing gecontroleerd

*  genezingsperiode; het implantaat heeft 3 tot 6 maanden nodig om goed vast te groeien

*  afdrukken maken voor het vervaardigen van de nieuwe kronen, brug of prothese

*  beet testen met de nieuwe kronen, brug of prothese

*  plaatsen van kronen, brug of een prothese op de implantaten

*  nazorg; 1x per jaar bij de implantoloog en 2x per jaar bij de mondhygienst

 

Hoe deze procedure er precies uitziet hangt af van verschillende factoren, namelijk betreft het;

*  onderkaak en/of bovenkaak

*  fase-1 of fase-2

*  met of zonder botcorrectie

*  kronen, bruggen of prothesen

 

Elke patiënt is anders en we kijken specifiek naar uw situatie.

In de folders kunt u echter uitgebreide informatie vinden over de verschillende behandel procedures.

Tine de Jong

Tine de Jong had al jaren last van een zeurende kies. Dan deed deze weer wel pijn en dan weer niet. De tandarts had al eens een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, dat hielp een tijdje maar daarna kwam de zeurende pijn weer terug.

Nog een wortelkanaalbehandeling was in dit geval te lastig en zou zeer waarschijnlijk niet leiden tot het gewenst resultaat. Tandarts Hendriks stelde een kroon op een implantaat voor. Het probleem zat namelijk in de wortel en niet in de tand.

In een hele korte tijd kreeg mevrouw de Jong een implantaat. Ze is nu zeer tevreden en heeft nooit meer last. De kroon voelt aan als een eigen tand en de behandeling zelf ging zo snel dat ze zelfs vroeg aan de tandarts of het al klaar was.

Een implantaat kan dus ook een mooie oplossing zijn voor 1 relatief klein probleem.

 

Jaana Epstein

Jaana Epstein was 33 jaar oud toen in maart 2003 haar leven een drastische wending nam tijdens een skivakantie in Frankrijk. Een rit in de skilift werd een ware nachtmerrie. De stoeltjes voor haar raakten los en botsten met een gewicht van 753 kilo tegen haar aan. Jaana's benen waren gebroken en van haar gebit was niets meer over. Na een langdurige opname in het ziekenhuis en revalidatie, heeft Jaana inmiddels ook het herstel van haar gebit bij De Kliniek voor Mondzorg aangepakt. Hier is ze behandeld door tandheelkundig implantoloog Marcel Weijland.

'Ik ben naar dhr. Weijland doorverwezen door het ziekenhuis. Door mijn achtergrond als tandartsassistente had ik een aantal wensen met betrekking tot de behandeling. Het moest kwalitatief en esthetisch verantwoord zijn. Weijland was degene die de juiste ervaring had op dit gebied. Tijdens onze eerste kennismaking was Weijland eerlijk en direct. Het was voor mij duidelijk waar ik aan toe was en we konden direct starten met het behandelplan', aldus Jaana Epstein.

Voor Jaana was het van belang snel te kunnen starten met de behandelingen. Het niet hebben van een gebit begon psychologisch effect te hebben op haar gedrag. 'Ik vond mezelf lelijk. Ik herkende mijn gezicht niet terug. Ik zat maandenlang zonder tanden en merkte dat ik mensen en bepaalde situaties ging vermijden. Pas na de behandelingen durfde ik weer volop mijn lach te laten zien.'

Voor tandarts Weijland is Jaana niet de enige patiënt die te kampen krijgt met een gedragsverandering door de toestand van het gebit. 'Vele mensen in Nederland hebben geen gebit meer en komen daardoor terecht in een sociaal isolement. Het implanteren van kunstwortels en daarmee een nieuw gebit biedt deze mensen perspectief. Helaas weten deze patiënten vaak niet welke mogelijkheden implantologie hen kan bieden. Sommige vrezen dat ze alleen op esthetisch gebied kunnen worden geholpen, terwijl het bij ons juist draait om zowel het herstel van alle gebitsfuncties als het herstel van het uiterlijk.'

 

Jorg Heusje

Jorg Heusje botst ruim twee jaar geleden in een kopduel tegen de elleboog van zijn tegenstander. De dan twintig jarige Jorg is voetballer van het tweede elftal van Fortuna Sittard.

Gevolg van deze manoeuvre: een loshangende rechtervoortand en veel pijn. 'Ik schrok enorm toen ik in de spiegel keek. Je tanden, en vooral het ontbreken daarvan, is toch een van de dingen die als eerste opvalt bij mensen.'

Na tevergeefs twee ziekenhuizen bezocht te hebben, werd hij na een bezoekje aan zijn reguliere tandarts geïnformeerd over de mogelijkheid tot het plaatsen van een implantaat. De ouders van Jorg wilden, vooral gezien zijn jonge leeftijd en zijn verder perfecte gebit, het beste voor hun zoon. Een beslissing was snel gemaakt. Samen met tandarts Hendriks uit Maastricht werd zorgvuldig een behandelplan samengesteld. Totdat het implantaat enkele maanden later werd gezet liep de voetballer grotendeels nog zonder voortand door het leven. 'Het was een raar gezicht. Mensen moesten lachen als ze me zagen.' Een noodoplossing van zijn eigen tandarts om zijn voortand tijdelijk vast te plakken mislukte; de tand brak vrijwel direct weer. Een tweede noodoplossing volgde, een constructie met een plaatje. Maar dit gaf weinig draagcomfort. Met het plaatsen van het implantaat door tandarts Hendriks was deze ellende voorbij.

Over het uiteindelijke resultaat is Jorg zeer tevreden. Vanuit zijn omgeving kreeg hij alleen maar goede reacties. 'Het is perfect gemaakt, ik voel er niets van en het ziet er echt heel mooi uit.'

 

Mevrouw van de Donk

‘Ik heb het gevoel alsof ik mijn eigen tanden weer terug heb’

Al zolang zij zich kon herinneren had mevrouw Van der Donk (61) last van een loszittend ondergebit. Met als gevolg dat zij zich steeds ongemakkelijker voelde in allerlei situaties in het dagelijks leven. Zo kon ze bijvoorbeeld geen suiker eten, dit kroop gelijk onder haar gebit en veroorzaakte blaren. Als ze op bezoek was, moest ze dikwijls aangeboden lekkernijen weigeren omdat ze niet continu naar de wc wilde rennen om haar gebit er uit te halen. Ongecompliceerd lachen deed ze niet meer en tijdens haar dagelijks zwemuurtje hield mevrouw Van der Donk haar kaken steevast op elkaar geklemd, uit angst voor het wegdrijven van haar ondergebit.

Een onderbuurman in het complex waarin zij woonachtig is, kwam met de gouden tip die licht in de duisternis bracht. Hij vertelde over de goede ervaring die hij had met de tandimplantaten van Implantoloog Weijland. Uit angst voor de tandarts deed mevrouw Van der Donk in eerste instantie nog niets met de enthousiaste verhalen van haar buurman. Hij had geen pijn gehad en was zeer tevreden over het  resultaat. Uiteindelijk trok zij samen met een buurvrouw die dezelfde klachten had, de stoute schoenen aan en maakte een afspraak met de tandarts/implantoloog. Uit foto’s bleek dat er van de onderkaak van mevrouw Van der Donk niet zoveel meer over was. In etappes werden er implantaten in haar onderkaak geplaatst. De kosten werden vergoed door haar zorgverzekeraar. Mevrouw van der Donk kreeg geen spijt van de ingreep. Integendeel, ze is ontzettend blij met het resultaat. 'Ik snap niet dat niemand mij ooit eerder heeft gewezen op de mogelijkheid van implantaten. De constructie zit zo vast als een huis. Ik heb het gevoel alsof ik mijn eigen tanden weer terug heb.' Een ander mens voelt ze zich nu. 'Ik kan weer kletsen tijdens baantjes zwemmen en eet alles, zelf een appel!'

Folder Implantologie

Klik hieronder voor de gewenste folder met uigebreide informatie over implantologie.

>

De Kliniek voor Mondzorg streeft bij iedere implantologiebehandeling naar het realiseren van een optimale kauwfunctie, waarbij rekening wordt gehouden met comfort en esthetiek voor de patiënt, zodat deze een tevreden gevoel heeft over het implantaat.

 

Werkwijze

Onze strategie is eenvoudig. Tijdens het kennismakingsconsult wordt bepaald of toepassing van implantaten voor u geschikt is. Voordat implantaten kunnen worden aangebracht, vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Wij bekijken of de algemene gezondheid goed is en bepalen de conditie van het kaakbot. Vervolgens bepalen wij of een implantaat tot de mogelijkheden behoort, welk implantaat geschikt is en hoeveel implantaten er nodig zijn.

 

Alle gegevens worden vastgelegd in een behandelplan. Het plan geeft precies aan wie wat doet en wanneer bepaalde behandelingen moeten plaatsvinden. De uitvoering van het plan gebeurt in principe in onze kliniek. Wanneer we ondersteuning nodig hebben van andere specialisme regelen wij dat voor u. Wij zijn uw aanspreekpunt. Wij zorgen ervoor dat alle risico's ingeschat zijn en dat door tussentijdse evaluaties de kwaliteit en esthetiek van uw gebit gewaarborgd blijft.

 

Kortom: de Kliniek voor Mondzorg Implantologie is uw persoonlijk begeleider vanaf de kennismaking tot aan het eindresultaat.

 

Implantologen

Op het gebied van de implantologie werken de tandartsen/implantologen Hendriks en Weijland al sinds 1989 samen. Vanuit Maastricht en Eindhoven hebben zij een nauw samenwerkingsverband met kaakchirurgen, mondhygiënisten en tandtechniekers die allemaal jarenlange ervaring hebben op hun vakgebied. Gecompliceerde behandelingen worden in teamverband besproken en door beide implantologen uitgevoerd.